Veelgestelde vragen

#hk-non-scaling-stroke{fill:none;stroke:#C6E0D8;stroke-width:2;stroke-miterlimit:10;}
Wanneer zijn de schoolvakanties?

Herfstvakantie: 28 oktober t/m 1 november 2024
Kerstvakantie: 23 december 2024 t/m 3 januari 2025
Voorjaarsvakantie: 3 maart t/m 7 maart 2025
Meivakantie: 21 april t/m 5 mei 2025
Zomervakantie: 21 juli t/m 29 augustus 2025

Hoe meld ik mijn kind aan?

Wil je graag naar het Houtkamp College? Dat kan! Je kunt je digitaal aanmelden via What’s Next Achterhoek.

Ben je een topsporter of verhuis je naar Doetinchem vanuit een andere woonplaats? Download dan dit aanmeldformulier. Het ingevulde formulier mag je sturen naar aanmelding@houtkampcollege.nl

Hoe verloopt het aanvragen van een laptop?

Een leerling op het Houtkamp leert op een eigen laptop. Dit kan op een laptop die hij zelf uitkiest, maar ook op een laptop die hij aanschaft via het Houtkamp College. Als u wilt weten aan welke eisen een laptop moet voldoen of welk aanbod het Houtkamp College doet om een laptop met korting aan te schaffen, dan verwijzen we u graag naar deze informatie. Een leerling krijgt een laptop niet in bruikleen en deze kan ook niet worden gehuurd.

Rooster leerjaar 1
les 1 8:30 – 9:15
les 2 9.15-10.00
les 3 10:00-10:45
kleine pauze
les 4 11:00-11:45
les 5 11:45-12:30
grote pauze
les 6 13:00-13:45
les 7 13:45-14:30
kleine pauze
les 8 14:45-15:30
Rooster leerjaar 2 en hoger
les 1 8:30-9:15
les 2 9:15-10:00
kleine pauze
les 3 10:15-11:00
les 4 11:00- 11:45
grote pauze
les 5 12:15-13:00
les 6 13:00-13:45
kleine pauze
les 7 14:00-14:45
les 8 14:45-15:30
les 9 15:30-16:00
Medezeggenschapsraad (MR)

De medezeggenschapsraad (MR) bestaat uit vertegenwoordigers van personeel, leerlingen en ouders. De MR vergadert ongeveer 6 keer per jaar. Deze vergaderingen zijn openbaar. Voor eventuele vragen, opmerkingen of het verslag van de vergadering kunt u contact opnemen met de medezeggenschapsraad via mr@houtkampcollege.nl.

De MR bestaat uit de volgende leden:
Olaf Manetti (voorzitter)
Elja van Herwijnen
Angelique Engelmann
Patrick Vedder
Felicia Koendjbiharie
Luc de Jong (leerling)
Dalia Mustafa (leerling)
Carlo Heuveling (ouder)
Martijn Bol (ouder)
Martin van Mierloo (ouder)

Schoolvakanties en vrije dagen

Vakanties 2024-2025

  • Herfstvakantie: 28 oktober t/m 1 november 2024
  • Kerstvakantie: 23 december 2024 t/m 3 januari 2025
  • Voorjaarsvakantie: 3 maart t/m 7 maart 2025
  • Meivakantie: 21 april t/m 5 mei 2025
  • Zomervakantie: 21 juli t/m 29 augustus 2025

Officiële vrije dagen

  • Pasen: 21 april 2025
  • Bevrijdingsdag: 5 mei 2025
  • Hemelvaart: 29 mei 2025
  • Pinksteren: 9 juni 2025

Roostervrije dagen voor leerlingen

  • 26 en 27 augustus 2024
  • 19 november 2024
  • 3 februari 2025
  • 11 maart 2025
  • 30 mei 2025 (dag na Hemelvaart)
  • 1 juli 2025
  • 18 juli 2025

Topperweken (OB)

  • 2 t/m 6 december 2024
  • 24 t/m 28 maart 2025
  • 10 t/m 17 juli 2025

Ontwikkelgesprekken vinden in principe plaats op de dinsdag in de TOPPER-week.

Bestellen van leermaterialen

Digitale leermiddelen moeten voor de start van een nieuw schooljaar en uiterlijk vóór 31 juli door u zelf worden besteld via Van Dijk, op de website https://leerlingen.vandijk.nl/ via Bestel jouw leermiddelenpakket. Plaats een bestelling per kind dat bij ons op school zit.

Hier vindt u ook de link naar een instructievideo. U dient eerst zelf een bestelaccount aan te maken bij Van Dijk met uw eigen e-mailadres. Aan het einde van het bestelproces kunt u met het Magisteraccount van uw kind het digitale materiaal activeren.

Schoolspecifieke vragen over het bestellen van boeken en ander lesmateriaal kunt u stellen via: lesmateriaal@houtkampcollege.nl.

 

Schoolondersteuningsprofiel

Soms heeft een leerling wat extra ondersteuning nodig. In het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) is te lezen welke ondersteuningsmogelijkheden het Houtkamp College kan bieden.
Vragen over begeleiding en ondersteuning? Mailen kan naar ondersteuning@houtkampcollege.nl

Hoe meld ik mijn kind aan?

Wil je graag naar het Houtkamp College? Dat kan! Je kunt je digitaal aanmelden via What’s Next Achterhoek.

Ben je een topsporter of verhuis je naar Doetinchem vanuit een andere woonplaats? Download dan dit aanmeldformulier. Het ingevulde formulier mag je sturen naar aanmelding@houtkampcollege.nl

Welke brugklasniveaus heeft het Houtkamp College?

Het Houtkamp biedt een mavo-, havo- en een vwo-leerroute. In de brugperiode (leerjaar 1 en 2) zijn er een enkelvoudige mavo-klassen, dakpanklassen mavo/havo en dakpanklassen havo/vwo. Ná leerjaar 2 wordt voor leerlingen in de dakpanklas bepaald wat de juiste leerroute wordt in leerjaar 3.

Met welke schooladviezen kun je op het Houtkamp terecht?

Alle leerlingen met een vmbo-t-, mavo-, havo- of vwo-advies worden bij ons geplaatst. Ook leerlingen met een dubbel-advies mavo/havo of havo/vwo kunnen bij ons terecht. Heeft een leerling een kader/mavo-advies, dan overleggen we met de basisschool over welk instroomniveau het meest passend is.

Welke leerroutes zijn er?

Het Houtkamp College is een school voor mavo, havo en vwo. We hebben een tweejarige brugperiode. Dit houdt in dat je twee jaar de tijd hebt om te kijken welk niveau het beste bij je past. Na twee jaar bepalen we met elkaar (coach, ouders, jij) welke leerroute je het beste kunt gaan volgen in de derde klas. Je kunt bij ons starten in een:

  • mavoklas
  • mavo/havo-klas
  • havo/vwo-klas
  • vwo-klas

 

In welke klas kom je met een mavo/havo of havo/vwo-advies?

In onderstaand schema zie je hoe je met een schooladvies van de basisschool bij ons geplaatst zou kunnen worden.

Advies basisschool In welke klas kom jij? Op welk niveau krijg jij les?
kader/mavo We overleggen met de basisschool over de beste plaats.
mavo mavo mavo (bijv. klas M1a)
mavo/havo dakpanklas mavo/havo havo (bijv. klas H1a)
havo dakpanklas mavo/havo havo (bijv. klas H1a)
havo/vwo dakpanklas havo/vwo vwo (bijv. klas V1a)
vwo dakpanklas havo/vwo vwo (bijv. klas V1a)

 

Mag je een voorkeur aangeven bij wie je in de brugklas terecht komt?

We proberen de leerlingen van dezelfde basisschool altijd zo veel mogelijk bij elkaar in de klas te plaatsen. Ook mag je bij je eigen leerkracht je voorkeur aangeven bij wie je graag in de klas zou willen komen. Dit kan dan door jouw meester of juf worden besproken tijdens de warme overdracht. We kunnen van tevoren geen definitieve toezeggingen doen: jouw verzoek is dus een wens, waarmee wij proberen rekening te houden.

Welke spullen heb je nodig als je naar het Houtkamp gaat?

Een schooltas, laptop, etui met pennen, potloden, geodriehoek en schriften. Het meeste lesmateriaal staat op je laptop. In deze lijst staan alle schoolbenodigdheden op een rij.

Wat maakt het Houtkamp nu uniek ten opzichte van andere scholen?

Het Houtkamp College is Jouw school, voor morgen. Want wij zijn er vandaag, voor morgen. Op het Houtkamp College kijken we namelijk vooruit. We bereiden je voor op de maatschappij van morgen. Je leert kennis en vaardigheden waarmee jij kunt deelnemen aan een steeds veranderende wereld. Je gaat op zoek naar wat bij jou past en waar jij goed in bent. We dagen je uit om te ontdekken wat je later wilt worden en wat je nú wilt leren. We laten ermee zien dat de wereld aan je voeten ligt, dat je kunt worden wat je wilt en zijn wie je bent.

We zijn een school waar we werken vanuit de waardes: persoonlijk, samen, actief en vooruit. We werken vanuit leerdoelen en geven feedback waar leerlingen mórgen weer een stukje slimmer van worden. We bieden keuze-uren; leerlingen kunnen kiezen om vakken te verbeteren, zich te verbreden of te verdiepen in een onderwerp. Leerlingen hebben een persoonlijke coach, die hen begeleidt in het maken van keuzes en in het leren reflecteren. We werken in leergebieden en zoeken samenwerking tussen vakken en binnen het Technasium (havo en vwo) en Bèta Challenge-route (mavo) zoeken we de samenwerking met onze omgeving.

Hoe werkt het leren vanuit leerdoelen?

Het werken vanuit leerdoelen is geen nieuw onderwijsconcept. Leerdoelen horen al jaren bij elke les en vormen het uitgangspunt van de les. Door deze doelen expliciet te benoemen en te laten zien, geeft het leerlingen inzicht in wat zij moeten kennen en kunnen. En doordat de leerling een goed inzicht heeft in wat er van hem verwacht wordt, kan hij doelgericht leren en ook zelf keuzes maken hoe hij zijn leerdoelen wil of kan behalen. In de feedback die leerlingen krijgen, staan gerichte vervolgacties als leerdoelen niet behaald zijn. De leerdoelen zijn de start van de leercyclus die de leerlingen in een les of lessenserie doorlopen: van leerdoel naar leeractiviteit tot een (manier van) afronding van de leerdoelen.

Wat houdt het Technasium in?

Bij het Technasium werken leerlingen op havo en vwo in groepsverband aan bètatechnische projecten uit de praktijk. In de brugklas (klas 1 en 2) havo en vwo krijg je het vak Onderzoek & Ontwerpen. Samen met klasgenoten ga je aan de slag met echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Je werkt samen met experts van bedrijven, hogescholen en universiteiten. Hierbij leer je vooral de vaardigheden die je later nodig hebt voor een vervolgopleiding of in je werk; denk aan samenwerken, creatief denken en presenteren. In klas 3 kun je het vak kiezen als keuzevak. In de bovenbouw kun je Onderzoek & Ontwerpen zelfs volgen als examenvak.

Wat is Cambridge English?

Wil je heel goed worden in Engels? Kies dan vanaf de brugklas voor extra lessen Engels (tijdens de keuze-uren). Haal daarna in de bovenbouw het internationaal erkende Cambridge diploma. Cambridge English-examens worden door meer dan 25.000 universiteiten, werkgevers en overheden over de hele wereld erkend. De extra lessen Engels tillen de vaardigheden in het Engels (bijna) naar het niveau van iemand die er moedertaalspreker in is (native speaker).

Wat is het verschil tussen Cambridge English en tweetalig onderwijs?

Cambridge English is een doorgaande lijn verdiepend Engels die leerlingen tot en met hun examenjaar kunnen volgen, in alle leerroutes. Bij Cambridge English worden tussentijds examens afgenomen en worden certificaten gehaald waarop staat welk niveau je hebt gehaald op ERK-gebied (Europese Referentie Kader). Deze certificaten zijn internationaal bruikbaar. Bij Tweetalig Onderwijs (TTO) worden de zaakvakken aangeboden in het Engels (dus wiskunde in het Engels of geschiedenis in het Engels). Wij kiezen er als school voor om onze leergebieden en vakken in het Nederlands aan te bieden, maar verdiepend Engels aan te bieden in de keuze-uren voor die leerlingen die dat willen.

Kun je blijven zitten op het Houtkamp?

Wij spreken van kansrijke doorstroom. We kijken aan de hand van behaalde leerdoelen met leerling en ouders gedurende het schooljaar voor welke vak- en leergebieden de leerling op niveau zit en bij welke vak- en leergebieden de leerling nog moet bijwerken.
In principe doubleert een leerling niet in de eerste twee jaren op het Houtkamp en bepalen we samen met ouder en leerling of een leerling in klas 3 verder zal werken in de leerroute mavo, havo of vwo. In heel bijzondere omstandigheden kan een leerling een jaar overdoen, bijvoorbeeld als hij door omstandigheden een groot gedeelte van het schooljaar heeft gemist.

Keuze-uren periode 1

Bekijk hier het aanbod van keuze-uren in de onderbouw.
Inschrijven verloopt via Zermelo.

Vakkenwijzer en profielkeuze leerjaar 3

In leerjaar 3 kies je halverwege het schooljaar een profiel- en vakkenpakket voor de bovenbouw. In de Vakkenwijzer lees je uit welke vakken je kunt kiezen. Het profielkeuze-formulier (per leerroute) vul je in tijdens een coachles.

Rooster Centraal Eindexamen 2025

Het rooster van het Centraal Eindexamen 2025 vind je hier.

Hoe vraag ik verlof aan?

Voor gewichtige omstandigheden, zoals een bruiloft of overlijden van familie, kan verlof worden aangevraagd via dit aanvraagformulier. Voor ouders/verzorgers met beroepen van specifieke aard, waarbij het niet mogelijk is om tijdens de schoolvakanties met de kinderen op vakantie te gaan, kan onder voorwaarden ook verlof worden verleend. Check hiervoor de informatie van de Rijksoverheid op de volgende pagina’s:
Aanvraagformulier
Verzuimprotocol Houtkamp College
Informatie rijksoverheid

Het aanvraagformulier graag volledig ingevuld (laten) inleveren bij de leerlingenbalie.

Mijn kind is ziek, en nu?

Als een leerling door ziekte niet op school kan komen, dient de ouder/verzorger dit vóór het eerste lesuur door te geven via het telefoonnummer 0314-727 199. Geef hierbij de voor- en achternaam en de klas van de leerling door. Wordt de leerling gedurende een lesdag ziek, meldt hij zich bij de leerlingenbalie. Er wordt dan telefonisch contact opgenomen met de ouder(s)/verzorger(s) voordat de leerling naar huis mag. Is de leerling weer beter? Fijn! Dan meldt de leerling zich bij de leerlingenbalie voor het eerste lesuur.
Zie ook onze contact pagina.

Hoe kan ik een coach of teamleider bereiken?

Op de eerste ouderavond van het jaar krijgt u als ouder/verzorger de contactgegevens van de coach van uw kind. Teamleiders van de verschillende jaarlagen kunt u bereiken via hun eigen e-mailadressen.

Wat is het e-mailadres van het Houtkamp College?

Een e-mail kan worden gestuurd naar info@houtkampcollege.nl. De collega’s van de leerlingenbalie zullen ervoor zorgen dat de vraag beantwoord wordt, of bij de juiste persoon terecht komt.

Hoe kom ik in contact met de coach of teamleider?

De coach is het eerste aanspreekpunt voor ouders. Tijdens de eerste ouderavond van het schooljaar wordt uitgelegd hoe ouders contact kunnen opnemen met de coach. Heeft u een vraag aan de teamleider van een leerjaar of een contactpersoon van bijvoorbeeld de toptalentenbegeleiding? Kijk dan op de contactpagina.

Mijn vraag staat er niet bij

Heb je je antwoord niet gevonden? Neem dan Contact met ons op.